Kios Pulsa Bukan Sekadar Hiburan, Tablet Terbaru 2022 Ini Juga Sesuai Dijadikan Rakan Belajar – kiospulsamagetan.com

#Bukan #Sekadar #Hiburan #Tablet #Terbaru #Ini #Juga #Sesuai #Dijadikan #Rakan #Belajar #kiospulsamagetan.com

Walaupun tidak begitu popular telefon pintar, kehadiran tablet di pasaran juga cukup menarik. Mempunyai skrin yang lebih luas daripada telefon bimbit, sudah tentu kehadiran tablet ini sangat membantu mereka yang memerlukan peranti mudah alih yang praktikal untuk menyokong kerja atau belajar.

Lebih-lebih lagi semasa pandemik seperti hari ini, di mana kerja dan proses pembelajaran masih belum pulih sepenuhnya. Tablet pastinya berasa lebih praktikal untuk digunakan berbanding komputer riba atau komputer riba yang lebih berat telefon pintar skrin lebih sempit.

Namun, selain sebagai sokongan untuk kerja atau akademik, tablet juga sesuai digunakan sebagai alat hiburan. Sama ada untuk bacaan e-bukudimainkan permainanmenonton video aliranatau sekadar coretan.

Persaingan dalam pasaran tablet adalah sama ketatnya dengan pasaran telefon bimbit. Penjual sentiasa bersaing untuk mengeluarkan siri terbaharu mereka untuk menarik hati bakal pelanggan. Malah pada tahun 2022, beberapa tablet baharu telah dikeluarkan.

Kemudian apakah spesifikasi untuk tablet baharu pada tahun 2022? Semak ulasan ringkas di bawah.

Tablet Terbaru untuk 2022

. Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Pada tahun ini, nampaknya Samsung teruja untuk mengeluarkan pelbagai gajet terbaru. Bukan sahaja telefon pintarvendor dari Korea Selatan ini juga mengeluarkan tablet yang agak banyak pada separuh pertama tahun 2022. Salah satunya ialah Samsung Galaxy Tab S8 Ultra.

Tablet ini dilengkapi dengan dapur landasan kelas perdana. Ini dapat dilihat dari bahagian dalam yang dihantar, di mana Galaxy Tab S8 Ultra dilengkapi chipset Qualcomm Snapdragon Gen .

Pemproses yang canggih ini digabungkan dengan 12GB RAM dan 256GB ruang storan. Jika anda masih tidak berasa lega, pengguna boleh memanfaatkan ciri RAM Plus yang boleh meningkatkan ruang storan melalui RAM maya tambahan sehingga 8GB.

Bukan sahaja dari segi dalaman yang layak, tablet yang ditawarkan pada harga sekitar IDR 19 juta ini mempunyai skrin Super AMOLED yang dibenamkan dengan saiz 14. inci. Skrin juga telah dilindungi oleh lapisan Corning Gorilla Glass Victus Plus yang memastikan ia selamat daripada calar dan kesan kecil.

Peranti ini juga telah dibentangkan stylus-pen yang akan memudahkan pengguna jika ingin mengasah kreativiti, menyiapkan tugasan sekolah atau pejabat. Seperti biasa, tablet Samsung ini didatangkan dalam dua varian iaitu Wi-Fi sahaja dan 5G.

Untuk melengkapkan Galaxy Tab S8 Ultra, Samsung turut menyediakan aksesori Papan Kekunci Kulit Buku yang dijual berasingan. Apabila digunakan, aksesori ini boleh melindungi badan Tablet pada masa yang sama mengoptimumkan penggunaannya berkat kewujudan papan kekunci digabungkan dengan kulit buku.

Tidak lupa juga terdapat dua kamera di bahagian hadapan dan belakang. Bahagian belakang mempunyai konfigurasi 13MP dan 6MP, manakala hadapan mempunyai 12MP dan 12MP. Kapasiti bateri mencapai 11,200 mAh dan disokong pengecasan pantas sehingga 45W.

. Samsung Galaxy Tab S8+

Samsung Galaxy Tab S8+ melalui shopee.com

Jika dibandingkan dengan varian Ultra, Samsung Galaxy Tab S8+ mempunyai spesifikasi yang lebih rendah sedikit. Sebagai contoh, dari segi skrin, walaupun masih menggunakan panel Super AMOLED, ia hanya bersaiz 12. inci.

Bukan itu sahaja. Ruang storan untuk siri ini juga dipersembahkan menggunakan hanya 8GB RAM dan 256GB ruang storan dalaman. Tetapi untuk otak, Galaxy Tab S8+ masih dilengkapi chipset Qualcomm Snapdragon Gen .

Kelemahan lain ialah kehadiran kamera hadapan 12MP tunggal, tidak berganda seperti dalam varian Ultra. Nasib baik, kamera belakang siri ini masih dilengkapi dwi kamera dengan konfigurasi 12MP dan 6MP.

tidak ketinggalan, gajet yang ditawarkan dengan harga IDR 16. juta juga telah dilengkapi dengan stylus-pen. Jadi pengguna boleh dengan mudah menuangkan idea ke dalam tablet melalui contengan, lakaran atau lukisan. Seperti biasa, tablet Samsung ini didatangkan dalam dua varian iaitu Wi-Fi sahaja dan 5G.

Satu lagi penurunan ketara ialah dari segi bateri yang hanya berkapasiti 10090 mAh. Walaupun begitu, masih terdapat ciri pengecas pantas sehingga 45W.

Dalam siri ini Samsung juga masih menyediakan aksesori Kulit buku Papan kekunci yang bukan sahaja melindungi peranti, tetapi juga mengoptimumkan penggunaan.

. Oppo Pad

Oppo Pad melalui tekno.kompas.com

Bukan sahaja Samsung, pada tahun 2022 Oppo juga akan mula memeriahkan pasaran tablet dengan mengeluarkan Oppo Pad. Tablet pertama yang diperkenalkan oleh Oppo kepada umum mempunyai spesifikasi yang cukup menggoda.

Dari segi landasan dapur misalnya, pengguna boleh bebas memilih ruang simpanan yang ingin digunakan. Terdapat pilihan dan 8GB RAM digabungkan dengan 128GB dan 256GB memori dalaman. Ruang simpanan yang luas juga telah disokong oleh chipset QualcommSnapdragon 870.

Tidak lupa, tablet ini turut dilengkapi dengan Pensil Oppo yang akan memudahkan pengguna meluahkan idea. Apabila bateri penuh, Oppo Pencil ini boleh digunakan sehingga 13 jam.

Malangnya, dengan harga sekitar Rp. . juta hingga Rp. . juta yang ditawarkan, Oppo Pad hanya dilengkapi dengan panel LCD LTPS 11 inci. Bateri yang dibawa juga hanya ,300 mAh walaupun ia disokong ciri pengecas pantas 33W.

Manakala bagi sektor fotografi pula, terdapat kamera belakang 13MP dan kamera hadapan 8MP yang cukup bagus apabila digunakan untuk panggilan video.

.Motorola Tab G70

Motorola Tab G70 melalui technave.com

Seorang lagi vendor yang turut mempersembahkan Tablet baharu pada awal 2022 ialah Motorola. Januari lalu, mereka telah memperkenalkan Motorola Tab G70 yang sedia menjadi teman bagi mengiringi segala aktiviti pada tahun 2022 nanti.

Untuk skrin, Motorola menggunakan panel LCD IPS bersaiz 11 inci. Skrin mempunyai Kadar penyegaran 120 Hz dengan kecerahan sehingga 400 nits.

Malangnya, dengan harga sekitar IDR . juta yang ditawarkan, pengguna baharu hanya akan mendapat 64GB ruang storan dengan 4GB RAM. Sementara itu, MediaTek Helio G90T diamanahkan dengan tajaan dapur.

Untuk kamera, di bahagian belakang terdapat kamera utama 13MP. Manakala di bahagian hadapan pula terdapat kamera 8MP. Kedua-duanya boleh digunakan untuk mengambil rakaman video dengan kualiti 1080p @ 30fps.

Bateri terbenam juga hanya mempunyai kapasiti 7700 mAh. Apabila ia kehabisan, terdapat pengecas pantas 20W sedia untuk digunakan.

. Samsung Galaxy Tab A8 10.

Jika dibandingkan dengan dua beradik sebelum ini, Samsung Galaxy Tab A8 10. nampaknya paling ringkas. Dari segi harga sahaja, peranti ini hanya berharga sekitar Rp. . juta. Sangat jauh dari siri Galaxy Tab S8.

Tetapi sudah tentu, harga yang rendah ini menyebabkan Samsung tidak dapat melengkapkan tablet ini dengan keupayaan yang luar biasa. Sebagai contoh, dari segi skrin, vendor Korea Selatan itu hanya mampu menggunakan panel TFT 10. inci.

Kemudian dari segi landasan dapur pun, siri ini jauh ketinggalan. Dari segi ruang storan, Samsung Galaxy Tab A8 10. hanya membawakan 3GB dan 4GB RAM serta 32GB dan 128GB ruang storan dalaman. Sementara untuk otak guna chipset Unisoc T618.

Satu lagi perbezaan yang ketara ialah kamera hadapan yang hanya 5MP dan kamera belakang 8MP. Tablet Samsung ini juga didatangkan dalam dua varian iaitu Wi-Fi sahaja dan LTE.

Satu lagi penurunan ketara adalah dari segi bateri yang hanya berkapasiti 7040 mAh. Walau bagaimanapun, masih terdapat ciri pengecas pantas sehingga 15W. Pengecas ini boleh mengembalikan bateri daripada kosong kepada penuh dalam masa 80 minit.

Pilih Mengikut Keperluan Anda dan Isi Dompet Anda

Jadi, itu adalah lima tablet baharu pada tahun 2022 yang boleh anda pilih. Daripada lima itu, tablet yang dikeluarkan oleh Samsung memang mempunyai spesifikasi paling berkuasa, tetapi itu juga diimbangi dengan harga yang agak menguras.

Walau bagaimanapun, jika anda masih mahukan tablet daripada Samsung, Galaxy Tab A8 10. mungkin alternatif yang lebih mesra poket. Tetapi jika anda tidak terlalu memikirkan jenama itu, Oppo Pad dan Motorola Tab G70 juga boleh menjadi pilihan yang baik untuk menyokong aktiviti belajar, bekerja atau hanya mencari hiburan.

Ingin menjimatkan belanja elektronik? Hanya gunakan kiospulsamagetan.com PayLater.

Mohon kiospulsamagetan.com PayLater Sekarang!

Baca Juga Artikel Lain:

Bukan Sekadar Hiburan, Tablet Terbaru 2022 Ini Juga Sesuai Dijadikan Rakan Belajar – kiospulsamagetan.com

#Bukan #Sekadar #Hiburan #Tablet #Terbaru #Ini #Juga #Sesuai #Dijadikan #Rakan #Belajar #kiospulsamagetan.com

Source link