Kios Pulsa Cara Berkesan Menangani Mod Penipuan Telefon – kiospulsamagetan

#Cara #Berkesan #Menangani #Mod #Penipuan #Telefon #kiospulsamagetan

Bercakap tentang mod penipuan tidak pernah berakhir. Selalu ada cara yang dilakukan oleh penipu untuk menipu mangsa mereka.

Salah satu cara penipuan yang masih sering dilakukan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab ini ialah “telefon palsu”.

Penipu akan berpura-pura menjadi pihak tertentu apabila menghubungi mangsa. Sebagai contoh,

  • Berpura-pura menjadi perkhidmatan pelanggan/telepemasaran daripada bank rasmi/fintech untuk membantu transaksi. Seperti, proses pendaftaran, pembayaran, untuk meningkatkan had kad kredit atau bayar kemudian.
  • Berpura-pura menjadi wakil jenama besar untuk memberikan hadiah undian. Kemudian, minta wang sebagai keperluan.
  • Berpura-pura menjadi polis dan umumkan bahawa anak anda atau salah seorang saudara anda mesti ditangkap atau mengalami kemalangan. Kemudian, minta wang tebusan atau wang untuk membayar rawatan.

Daripada beberapa senario mod penipuan di atas, sebenarnya hanya ada satu matlamat utama yang disasarkan oleh penipu iaitu mencuri data penting seperti kod OTP/PIN/Kata Laluan dan wang daripada mangsa.

Sudah tentu ini sangat membimbangkan. Lebih-lebih lagi bagi orang yang mudah percaya atau risau.

Namun, jangan risau, walaupun tiada siapa yang kebal daripada ditipu, anda masih boleh berjaga-jaga dengan mengetahui cara menangani mod penipuan telefon berikut.

Cara Menangani Mod Penipuan Telefon

. Jangan Biarkan Penipu Bercakap Panjang

Jika anda telah menerima panggilan daripada nombor tidak dikenali yang telah ditunjukkan sebagai penipu, maka jangan biarkan mereka bercakap terlalu lama.

Kerana bercakap terlalu lama boleh membuatkan seseorang semakin tenggelam dalam godaan si penipu.


. Tangkap Titik Perbualan Dengan Cepat

Nah, perkara ini masih berkait rapat dengan perkara seterusnya. Apabila anda menerima panggilan daripada nombor yang tidak dikenali, anda mesti dapat menangkap intipati perbualan dengan cepat.

tak tahu? Tak kenal dia? Tidak jelas? Terlalu bertele-tele? Tamatkan sahaja. Anda boleh mengakhiri dengan mengatakan bahawa anda sibuk.

Di samping itu, jika anda fikir maklumat yang mereka sampaikan adalah “cukup meyakinkan” dan sebaliknya membuat anda berulang-alik, maka segera tamatkan panggilan dan sahkan kebenaran kepada perkhidmatan pelanggan rasmi atau pihak berkaitan.


. Segera Tamatkan Panggilan

Bagaimanapun, prinsip utama untuk menangani mod penipuan telefon adalah mempunyai keberanian untuk menamatkan panggilan.

tak tahu? Tak kenal dia? Tidak jelas? Terlalu bertele-tele? Tamatkan sahaja.


. Katakan Jika Perbualan Anda Dirakam

Sudah menjawab dan merasakan anda terpaksa “ya” pelawaan/rayuan penipu? Jangan teragak-agak untuk memberitahu penipu bahawa perbualan anda sedang dirakam.

Ingat! Anda harus kelihatan lebih berani kerana mereka yang nakal ini sangat gembira dengan bakal mangsa yang kelihatan lemah atau mudah percaya.


. Sampaikan bahawa anda adalah alat negara

Akhir sekali, jika penipu semakin mendesak? Katakan sahaja bahawa anda adalah anggota polis atau tentera. Dijamin, penipu segera berundur!

Kuncinya: Berwaspada dan sentiasa berjaga-jaga!

Ingat! Tidak ada seorang pun di dunia ini yang kebal dari penipuan. Lebih-lebih lagi, cara penipuan pada masa ini semakin banyak jenis. Oleh itu, JAGA diri dengan sentiasa berwaspada dan rajin membaca tips keselamatan.

Baca Juga Artikel Mod Penipuan Lain:

Cara Berkesan Menangani Mod Penipuan Telefon – kiospulsamagetan

#Cara #Berkesan #Menangani #Mod #Penipuan #Telefon #kiospulsamagetan

Source link