Kios Pulsa Cara Yang Betul Memilih Susu Formula untuk Bayi

#Cara #Yang #Betul #Memilih #Susu #Formula #untuk #Bayi

Selain susu ibu, susu formula juga mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk mengekalkan sistem imun dan tumbesaran bayi. Namun, tidak semua produk susu formula sesuai untuk setiap kanak-kanak.

Petua Memilih Susu Formula untuk Bayi

Untuk membantu anda memilih formula yang sesuai untuk bayi anda, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui terlebih dahulu.

. Pilih susu formula mengikut umur bayi

Perkara pertama yang perlu anda perhatikan dalam memilih formula yang betul ialah memilih susu formula yang bersesuaian dengan usia anak.

Sekiranya bayi masih berumur – bulan, anda harus memilih susu formula yang boleh menyokong sistem penghadaman dan sistem imun.

Secara amnya, bayi yang baru lahir perlu diberi susu ibu secara eksklusif dan disyorkan agar anda memohon ini sekurang-kurangnya bulan.

Walau bagaimanapun, keadaan tertentu boleh menyebabkan mustahil untuk menyusukan bayi secara eksklusif. Jika ini berlaku kepada anda, pilihlah susu formula yang mana khasiatnya paling hampir dengan khasiat susu ibu.

Antara bahan yang lebih kurang sama dengan kandungan susu ibu ialah:

  • Prebiotik: bahan yang boleh membantu meningkatkan imuniti bayi
  • Vitamin & Lactoferrin: bahan yang boleh meningkatkan sistem imun bayi

Umur – 12 bulan

Bagi bayi berumur -12 bulan, anda perlu memberi susu formula yang boleh menyokong pergerakan bayi kerana pada usia tersebut anak akan mula lebih aktif mengenali persekitaran sekeliling. Jika anda mencari susu formula, anda juga harus memilih susu formula yang boleh menyokong pertumbuhan tulang dan otak bayi.

Antara bahan-bahan yang diperlukan oleh bayi pada usia -12 bulan ialah:

  • Docosahexaenoic acid / DHA, dan Arachidonic acid / ARA, yang berguna untuk meningkatkan kecerdasan bayi.
  • Tinggi kalsium dan zat besi, baik untuk pertumbuhan tulang.
  • Omega dan , bagus untuk perkembangan otak kanak-kanak.
  • Tinggi lemak dan protein, bagus untuk membantu menaikkan berat badan bayi.

. Laraskan Jenis Pembungkusan

Secara umumnya, susu formula boleh didapati dalam dua jenis pembungkusan yang berbeza, jadi anda perlu memilih yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Pilihan pertama ialah pembungkusan dalam tin. Susu formula dalam tin dikatakan mampu mengekalkan kualiti susu yang anda beli dengan lebih baik. Ini kerana tin ditutup rapat dan anda tidak perlu menyediakan bekas lain untuk menyimpannya di rumah.

Kemudian, pilihan kedua ialah pembungkusan kadbod. Pilihan ini agak menjimatkan dan masih sesuai untuk kegunaan harian. Kerana beratnya yang lebih ringan, anda juga boleh membawanya ke mana-mana.

. Beri perhatian kepada kandungan nutrisi

Tidak semua orang perlu mencari susu formula dengan kandungan nutrisi yang serupa dengan susu ibu. Tetapi jika anda benar-benar ingin memberikan susu formula dengan kandungan nutrisi terbaik, anda harus mencuba pelbagai susu formula terlebih dahulu untuk mencari yang paling sesuai dengan bayi anda.

. Elakkan produk yang terlalu manis

Apabila anda mencari susu formula, pastikan produk yang anda miliki mempunyai kandungan gula yang rendah. Kandungan gula yang terlalu tinggi tentunya tidak baik untuk bayi. Ini dilakukan untuk mengelakkan bayi daripada menghidap diabetes.

. Semak Alahan Kanak-kanak

Jangan lupa periksa sama ada bayi anda mempunyai alahan terhadap susu lembu. Jika ya, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Secara amnya, doktor akan menasihati anda untuk menggantikan formula dengan bahan lain, contohnya susu soya atau bahan lain.

Apabila bayi mengalami reaksi alahan terhadap susu lembu, salah satu simptom yang sering muncul ialah ruam merah, gatal-gatal dan batuk. Susu soya adalah contoh risiko alahan yang lebih kecil.

Selain tindak balas alahan terhadap susu lembu, terdapat juga bayi yang alah kepada laktosa atau lebih dikenali sebagai intoleransi laktosa. Simptom yang biasa muncul ialah perut kembung, loya, cirit-birit, dan juga muntah. Untuk membetulkannya, pilih formula bebas laktosa.

Itulah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika mencari susu formula yang sesuai. Semoga dengan penerangan di atas, anda dapat mencari susu formula yang paling sesuai untuk si manja.

Jika anda sudah mengetahui susu formula terbaik untuk bayi anda, anda boleh terus membuka aplikasi kiospulsamagetan.com pada telefon bimbit anda untuk membelinya secara dalam talian. Belanja lebih murah dan jimat kerana kiospulsamagetan.com menawarkan pelbagai promo menarik seperti pulangan tunai dan penghantaran percuma seluruh Indonesia. Ayuh, dapatkan susu formula terbaik untuk bayi anda di kiospulsamagetan.com!

Cara Yang Betul Memilih Susu Formula untuk Bayi

#Cara #Yang #Betul #Memilih #Susu #Formula #untuk #Bayi

Source link