Kios Pulsa Kemelesetan: Pemahaman, Punca dan Petua

#Kemelesetan #Pemahaman #Punca #dan #Petua

Hey Juragan! Akhir-akhir ini kita sering mendengar istilah kemelesetan sama ada di media sosial mahupun ketika berbual dengan rakan-rakan. Berita ini membuatkan ramai orang bimbang untuk menyambut 2023 kerana kemelesetan ekonomi akan menyukarkan ekonomi.

Jadi, apakah itu kemelesetan? Mari kita kupas tentang pengertian kemelesetan, puncanya, dan petua untuk menangani PKS Indonesia.

Apakah Kemelesetan?

Menurut Wikipedia, kemelesetan adalah penurunan besar dalam aktiviti ekonomi yang boleh bertahan selama berbulan-bulan hingga bertahun-tahun. Kemelesetan boleh mengurangkan semua aktiviti ekonomi seperti pengurangan pekerjaan, pelaburan dan keuntungan syarikat.

Sedangkan Biro Penyelidikan Ekonomi Kebangsaan (NBER) milik Amerika Syarikat mentakrifkan kemelesetan sebagai keadaan di mana sesebuah negara mengalami kemerosotan yang ketara dalam aktiviti ekonomi dalam tempoh beberapa bulan. Penurunan ini boleh dilihat dalam KDNK benar (keluaran dalam negara kasar), pendapatan, kadar pengangguran, pengeluaran perindustrian, dan jualan runcit-borong.

Kemelesetan sering dikaitkan dengan penurunan mendadak atau kenaikan harga.

Apakah punca kemelesetan?

. Inflasi atau Deflasi

Sering mendengar istilah inflasi? Inflasi ialah kenaikan harga yang berterusan. Tetapi, itu tidak bermakna inflasi buruk, bro. Cuma, inflasi yang berlebihan termasuk dalam kategori berbahaya.

Walaupun inflasi di luar kawalan boleh membawa kepada kemelesetan, deflasi boleh menjadi lebih teruk. Deflasi itu sendiri adalah keadaan apabila harga jatuh dari semasa ke semasa dan yang menyebabkan upah menyusut yang memberi tekanan kepada harga.

Deflasi biasanya memberi kesan kepada pemilik perniagaan (penyedia barangan dan perkhidmatan) di mana individu dan unit perniagaan berhenti membelanjakan wang supaya peredaran wang tidak berlaku dan memberi kesan negatif kepada ekonomi. Kemelesetan adalah salah satu kesan daripada inflasi atau deflasi yang berlebihan.

Apakah punca deflasi? Boleh jadi kerana jumlah pengeluaran meletup serentak di beberapa syarikat, menurunkan permintaan untuk pengeluaran produk, sehingga jumlah wang di pasaran berkurangan.

. Buih Aset Meletus

Biasanya berlaku apabila pelabur membuat keputusan yang salah. Pelabur panik, kemudian bergegas menjual saham yang kemudian mencetuskan kemelesetan. Ini juga dikenali sebagai “kegembiraan tidak rasional”.

Ini berlaku kerana pelabur membuat keputusan mengikut emosi. Mereka membeli banyak saham apabila ekonomi baik kerana beranggapan harga akan naik dengan cepat, kemudian bersaing untuk menjualnya apabila keadaan ekonomi jatuh yang boleh merosakkan pasaran.

. Kejutan Ekonomi Mendadak

Kemerosotan kuasa beli akibat masalah kewangan seperti berhutang adalah satu lagi punca kemelesetan. Kejutan ekonomi ini boleh berlaku bukan sahaja kepada individu tetapi juga syarikat.

Timbunan hutang yang banyak bermakna terdapat juga banyak perbelanjaan untuk kos pembayaran balik yang biasanya disertai dengan faedah. Faedah tinggi yang tidak seimbang dengan kemampuan membayar boleh menyebabkan ketidakupayaan untuk membayar.

. Perkembangan sains dan teknologi

Walaupun perkembangan dalam sains dan teknologi membantu, ia juga boleh menjadi punca kemelesetan yang lain. Contohnya dapat dilihat pada abad ke-19 apabila terdapat gelombang perkembangan teknologi yang mengurangkan keperluan syarikat terhadap tenaga kerja manusia.

Pengurangan pekerjaan, kehilangan mata pencarian, peningkatan pengangguran, penurunan kuasa beli, kesulitan kewangan, yang semuanya akan membawa kepada kemelesetan.

. Ketidakseimbangan Pengeluaran dan Penggunaan

Imbangan penggunaan dan pengeluaran adalah asas pertumbuhan ekonomi. Jika pengeluaran tinggi tetapi tidak seimbang dengan keupayaan orang untuk menggunakan, ia akan membawa kepada pengumpulan stok barangan.

Sebaliknya, jika permintaan tinggi tetapi keupayaan untuk menghasilkan rendah, ia akan mencetuskan import. Ini seterusnya akan mengakibatkan penurunan keuntungan syarikat sehingga menjejaskan kelemahan pasaran modal.

. Pertumbuhan Ekonomi Merosot Untuk Dua Suku Berturut-turut

Pertumbuhan ekonomi merupakan salah satu faktor untuk menilai keadaan ekonomi sesebuah negara. Jika pertumbuhan ekonomi meningkat, maka negara masih dalam keadaan ekonomi yang kukuh. Sebaliknya, jika keluaran dalam negara kasar merosot untuk dua suku berturut-turut, pertumbuhan ekonomi negara pasti akan mengalami kemelesetan.

. Nilai Import Lebih Besar daripada Eksport

Jika sesebuah negara tidak dapat memenuhi keperluan rakyat, import adalah jalan keluar. Import itu sendiri bermaksud membelanjakan wang untuk membeli produk yang tidak dapat kita penuhi sehingga keuntungan berkurangan. Nilai import yang lebih besar daripada nilai eksport boleh memberi kesan negatif kepada ekonomi akibat defisit dalam belanjawan negara.

. Kadar Pengangguran Tinggi

Buruh adalah salah satu faktor penting dalam memacu roda ekonomi. Jika negeri tidak dapat mewujudkan pekerjaan berkualiti untuk pekerja tempatan, kadar pengangguran akan meningkat. Ini akan memberi kesan negatif kepada keupayaan untuk memenuhi keperluan, kesulitan kewangan, hutang yang bertimbun, hinggalah kepada perbuatan jenayah untuk menampung kehidupan.

Apakah Kesan Kemelesetan?

  • Potensi perniagaan untuk muflis akan meningkat semasa kemelesetan. Kuasa beli rakyat akan berkurangan supaya pendapatan syarikat menjadi lebih kecil. Untuk menjimatkan aliran tunai, perniagaan biasanya terlibat dalam perang harga untuk mengelakkan kebankrapan. Malangnya, langkah ini menyebabkan keuntungan berkurangan dan terpaksa diperbaiki dengan membuat kecekapan yang membawa kepada pemberhentian.
  • Hasil negeri daripada cukai dan bukan cukai adalah lebih rendah semasa kemelesetan. Ini berikutan kemerosotan pendapatan rakyat yang mengakibatkan kejatuhan harga hartanah yang akhirnya membawa kepada pengurangan jumlah VAT kepada perbendaharaan negeri. Apabila pendapatan merosot, negara masih perlu mewujudkan pekerjaan yang berakhir dengan pinjaman kepada bank asing.
  • Bagi pekerja, kesan kemelesetan biasanya adalah pemberhentian pekerjaan sehingga tiada pendapatan dan kuasa beli berkurangan. Ini telah menjadi penggerak kepada ketidakstabilan sosial, jurang yang semakin meningkat di mana-mana, dan kadar jenayah yang tinggi.

Kemudian, Bagaimana Mengatasi Kemelesetan?

  • Cara pertama ialah mengukuhkan kuasa beli. Kerajaan boleh berbelanja besar-besaran supaya kitaran ekonomi tidak terbantut. Dengan cara itu, permintaan domestik akan meningkat dan dunia perniagaan akan terdorong untuk melabur.
  • PKS merupakan salah satu sektor yang boleh membantu mengatasi kemelesetan. Dengan menyalurkan bantuan kepada PKS dalam bentuk PKS produktif dan pinjaman faedah rendah, diharapkan roda kitaran ekonomi dapat berjalan dengan baik.

BukuWarung sendiri membantu dengan menyediakan aplikasi kewangan yang lengkap untuk PKS. Bermula dari tempat merekod aliran tunai perniagaan, menjual produk digital yang menjimatkan dan menguntungkan, membayar dan mengebil semua keperluan perniagaan dengan kos yang minimum untuk hasil yang maksimum, sehinggalah kepada pinjaman modal untuk memajukan perniagaan.

  • Cara seterusnya untuk mengatasi kemelesetan adalah dengan menarik kepercayaan pelabur untuk melabur. Dengan dasar yang berkesan, ia dijangka mampu menarik pelabur untuk melabur di Indonesia. Dengan modal daripada pelabur, perolehan ekonomi yang lebih baik boleh diwujudkan kemudian.
  • Bagi individu yang masih berkemampuan untuk membeli, diharap mereka bukan sahaja menyimpan malah terus membelanjakan wang mereka khususnya dalam PKS. kenapa? Kerana ini akan membantu roda ekonomi. Biasanya harga di IKS tidaklah semahal di runcit kan? Jadi, kita boleh terus menyimpan wang tetapi masih membantu mengatasi inflasi.

Pendek kata, cara untuk mengatasi kemelesetan adalah dengan bertenang dan mencari banyak maklumat. Panik tidak akan membuat kemelesetan berakhir, bro.

Jadi, bagi anda yang mempunyai perniagaan MSME dan panik dengan kemelesetan, saya harap membaca artikel ini dapat menenangkan anda. Jangan lupa gunakan aplikasi BukuWarung, yang boleh membantu, daripada pendapatan tambahan kepada pinjaman modal yang dipercayai!

Kemelesetan: Pemahaman, Punca dan Petua

#Kemelesetan #Pemahaman #Punca #dan #Petua

Source link